Pagini

luni, 4 aprilie 2011

CONVICTION
Conviction (2010)

REVIEW:

CONVICTION, ne prezintă drama, inspirată după un caz real, a unui frate, Kenny Waters (Sam Rockwell), care datorită comportamentului său rebel, ajunge să fie îngenunchiat de către sistemul judiciar practicat în America anilor ’80, şi a unei surori, Betty Anne Waters (Hilary Swank), care, în încercarea de a–şi salva fratele din penitenciar, ajunge să fie părăsită de către soţ şi într-un final, copii ei îşi exprimă dorinţa să locuiască la tatăl lor. În prima parte a filmului, acţiunea se mută alternativ, din prezent în trecut, flashback-urile din perioadele de copilărie a celor doi fraţi fiind, deseori, amestecate cu perioada antemergătoare producerii dramei familiei, şi anume, condamnarea lui KW la închisoare pe viaţă, pentru săvârşirea infracţiunilor de omor şi tâlhărie.

Trimiterile repetate în trecut au la bază reliefarea legăturii puternice care există între frate şi soră. Drama familiei începe în anul 1983, când KW, pe baza unor probe de sânge ale faptaşului care avea aceiaşi grupă sanguină ca a lui, si a unor declaraţii mincinoase din partea unei foste prietene şi a actualei, cu care avea o feţiţă, ajunge să fie condamnat pe viaţă, şi doar faptul că în statul Massachusetts nu era reglementată pedeapsa cu moartea, l-a scăpat de la obţinerea unei astfel de pedepse. Interpretarea câştigătoarei unei statuiete de Oscar, Hilary Swank, este una bazată pe plânsete şi seriozitate, ea fiind nevoită să interpreteze un rol care pentru început plânsul era ceva normal, având în vedere condamnare fratelui ei, urmând ca prin seriozitate, specifică brandului american, reuşeşte, sacrificând totul, să obţină examenului de intrare în baroul American şi dreptul de a-l reprezenta pe fratele ei în instanţă.

Trecerea de la plânsete la seriozitate este realizată cu ajutorul singurei ei prietene, Abra Rice (Minnie Driver), care, întotdeauna apare în momentele grele prin care trece, dându-i putere să mearga mai departe, astfel, aceasta jucând pe postul de rol al personajului susţinător. Un aspect este faptul că, după o perioadă de 20 de ani de închisoare, destinul lui KW ajunge să se schimbe radical, datorita aparitiei posibilităţii identificari criminalului prin citirea AND-ului de pe arma crimei. Scenariul trateaza acest aspect destul de simplist, în prima fază, fiind localizate probele folosite cu 18 ani în urmă, urmând ca ulterior, convingerea, destul de uşoară, a celor două care au minţit în declaraţii, să semneze la notar faptul că au fost constrânse de către organele de anchetă să aibe declaraţie mincinoasă. În ceea ce priveşte departamentul makiaj, pot spune că au reuşit să-i transforme înfăţişarea lui KW după o perioadă de 18 ani petrecuţi în închisoare, în timp de Hilary Swank rămâne neschimbată tot acest timp.

Deasemenea, scenariul filmului nu a reţinut faptul că KW a decedat după o perioadă de 3 luni de la eliberare, filmul sfârşindu-se după eliberarea lui din închisoare, interesant destin, dacă rămânea în închisoare probabil trăia în continuare, aşa a murit într-un accident în care a cazut de pe un zid, fracturându-şi craniul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu