Pagini

sâmbătă, 2 aprilie 2011

THE RITE
Review



The Rite (2011) ......well, filmul, pot spune, ca este o noua interpretare remarcabila a lui Anthony Hopkins. AH interpreteaza rolul unui preot, Father Lucas Trevant, care se ocupa de exorcizari si care ajunge intrun mod nonortodox sa-l convinga pe tanarul aspirant Michael Kovak (MK) (Colin O'Donoghue, a mai jucat in The Tudors in rolul ducelui Philip de Bavaria), ca nu intodeauna unele persoane sufera de schizofrenie.

Anthony Hopkins/Father Lucas Trevant Colin O'Donoghue/Michael Kovak

Filmul incepe printro prezentare scurta a perioadei prin care MK ajunge diacon, mai mult fortat de tatal lui (Rutger Haurer), de la momentul in care mama lui moare si incepe sa-si piarda credinta in Dzeu, la perioada in care se ocupa de afacerea de familie, servicii funerare (aici fiind tot procesul, de la adus – pregatit - expediat), sfarsind cu momentul cand ajunge diacon si se pregateste pentru testul final care-l va promova in preot.

Michael Kovak/În momentul cand credinta in Dzeu incepe sa dispara.

De aici, filmul incepe sa devina interesant, mi-a placut faptul ca, in momentul in care vroia sa renunte in a deveni preot, el este santajat, bursa primita pana in momentul acele se va transforma in imprumut si, in cazul in care va renunta, va fi nevoit sa inapoieze 100.000 dolari. Astfel, constrans de faptul acesta, MK ajunge sa faca stagiatura de preot, specializarea exorcizari, la Vatican. In Vatican, modul in care este prezentat fenomenul exorcizarii participantilor la seminar este unul hightech, cu toate ca decorul din dormitoare era unul destul de spartan. ??? ori folosesc gadgeturi, ori se continua in modul traditional. In momentul acela ma asteptam sa se foloseasca la exorcizari tot felul de obiecte hightech, gen 007, însa producatorii au ramas pe linia traditionala, gen cruci, lumanari, etc, ceea ce a facut ca filmul sa ramână pe linia clasica. La Vatican, acţiunea se va petrece in jurul personajului MK care ajunge sa fie plasat spre instruire personajului interpretat de catre Anthony Hopkins, Father Lucas Trevant (FLT). Father Lucas Trevant, este un preot galez, izuit, care iese din tiparul preotilor care se ocupa de exorcizari, acesta folosind metode mai neortodoxe dar f. eficiente. Astfel, ca un NotBeliver, MK asista la o prima exorcizare realizata de FLT, persoana posedata fiind o tanara gravida.

Scepticul vs Demon

Cu toate ca in timpul sedinte ii sunt readuse in prin plan evenimete din tineretea lui, MK crede ca tanara sufera de schizofrenie si ca are nevoie de tratament spitalicesc. Linia filmului se schimba in momentul in care MK o infrunta direct pe tanara, spunandu-i ca nu exista ca ea sa fie posedata si ca este bolnava mental. Actiunea se muta de la tanara posedata, care are parte de un sudendeath, si facand filmul mai interesant, demonul intra in personajul interpretat de AH.

Primele semne ale demonuluiTransformare completa

Finalul filmul ii aduce in prin plan pe MK si FLT, intr-o interpretare extraordinoara a lui AH a personajului posedat si care dupa o serie de incercari nereusite, MK isi regaseste credinta si intrun happyend infricosator reuseste sa-l salveze pe FLT de spiritul care-l poseda. Ecranizarea este una foarte buna, in unele momente personajul interpretat de AH aduce aminte cu interpretarea din Tacerea Mieilor, mimica fetei a personajului Hannibal Lector se regaseste in gestica feţei a personajul Father Lucas Trevant. Deasemenea, o serie din momentele de exorcizare m-a facut sa ma gandesc la Drag me to Hell, cred ca spiritul care intra in FLT este acelesi ca in Drag me to Hell.

Alice Braga/Angelina

Ciarán Hinds/Parintele Xavier

Apropo, Alice Braga (Predators) interpreteaza roulul unei jurnaliste care ajunge sa se imprieteneasca cu scepticul MK. Rolul acesteia nu este unul important, poate doar pentru a introduce in film si o linie de interes romantic intre MK si personajul feminine interpretat de Alice Braga, Angeline. Probabil, daca personajul Angeline ar fi scos din distributia filmului, valoarea ecranizarii ar ramane aceeasi. Un alt personaj care exista in film doar pentru a face legatura intre MK si FLT este Parintele Xavier (Ciarán Hinds, Gaius Julius Caesar din Rome). Acesta apare doar pentru a–l trimite pe MK la FLT, în momentul cand FLT este posedat si MK merge spre a-i cere ajutor, acesta, brusc este plecat din Vatican si are telefonul inchis ... sigur.
Ca o concluzie, cred ca valoarea filmului o da interpretarea lui AH, personajul MK, interpretat deColin O'Donoghue, fiind destul de anost pana spre final, acesta fiind doar tanarul sceptic si razvratit impotriva lui Dzeu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu